Kerepek Buah Inovasi Produk Makanan Malaysia

Kerepek buah atau cip buah mMOON merupakan salah satu inovasi baru bagi industri produk makanan Malaysia.

Ia dihasilkan dengan menggunakan teknologi pengeringan vakum bagi mengekalkan rasa dan warna buah tanpa sebarang perasa, pewarna dan mahupun bahan pengawet.

Kerepek Buah Snek Rendah Kalori

Ini membuatkan snek rendah kalori ini sesuai untuk dinikmati oleh ahli keluarga bagi menggantikan makanan ringan yang ada di pasaran.

Cip buah viral mMOON mempunyai 3 jenis buahan dan sayuran untuk dinikmati oleh semua iaitu cip nangka, cip betik dan juga cip cendawan.

Kadar kolestrol di dalam kerepek viral ini ialah sifar dan amat sesuai bagi mereka yang ingin menjaga kesihatan. Oleh itu, ia boleh menjadi satu snek sihat tengah malam anda.

Baru-baru ini, makanan berteknologi telah menjadi viral dan muncul di akhbar Sinar Harian.

Kerepek buah mMOON adalah sebuah snek sihat berinovasi
Kerepek buah mMOON adalah sebuah snek sihat berinovasi

“Cip buah-buahan pertama keluaran syarikat kami adalah nangka, diikuti dengan nanas, betik, mangga, cendawan dan epal hijau,” katanya. Proses R&D mengambil masa yang agak panjang kerana kami perlu mencuba pelbagai spesies buah-buahan untuk menghasilkan cip. Ini kerana, tidak semua buah-buahan sesuai buat cip, ada yang sesuai untuk dibuat jus sahaja.”

Sejak dipasarkan tahun lalu, cip buah-buahan jenama mMoon disasarkan kepada golongan berpendapatan sederhana ke atas, menerima permintaan tinggi dengan kapasiti pengeluaran 200,000 paket sebulan.

Cip buah ini boleh didapati di pasaraya AEON, dan kedai tumpuan pelancong. Selain itu, cip viral ini boleh dibeli secara atas talian menerusi Facebook (mmoon.chips) , Instagram (mmoon.chips) atau di website www.inanglobal.my.

Nak tahu lebih lanjut? Baca di SINAR Harian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *